ENCIKLOPEDIJA FLUMINENSIA

Fluminensia je multimedijski projekt enciklopedije Rijeke i njezine šire okolice. LINK 

Prostorno će obuhvatiti grad i prigrad te područje šire regije, uključivši Hrvatsko primorje, Liburnijski kras, Gorski kotar i drevni Vinodol, odnosno teritorij Primorsko-goranske županije bez njezinoga otočnog dijela. Fluminesia će, također, biti i tamo gdje su traga ostavili Riječani stoga što jedan grad ne čini samo teritorij već i ljudi, njihovi korijeni i stremljenja te kulturno-povijesne zasade koje su baštinili.

Fluminensia ili Riječka enciklopedija pokušat će obraditi zemljopisne, povijesne, društvene i znanstvene činjenice vezane uz razvoj Rijeke i njezine šire okolice, prostor na kojem su se od prapovijesti do naših dana susretali narodi, prožimale kulture i doticale vjere.

Fluminensia će nastojati iznositi činjenice temeljene na izvorima ili provjerenoj literaturi, a bit će korištena znanja prikupljena u Hrvatskoj, Italiji, Mađarskoj, Sloveniji, Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, Sjedninjenim Državama, Velikoj Britaniji, Turskoj te, naravno, u bivšim jugoslavenskim republikama, a sve kako bi se što cjelovitije i objektivnije prikazao razvoj Rijeke i okolice te njezina uklopljenost u mediteranske, europske i svjetske tokove.

Fluminensia će pružiti mogućnost predstavljanja multimedijske građe na hrvatskom i drugim jezicima, sukladno najnovijim informatičkim dosezima. Multimedijski projekt enciklopedije bit će također baza za daljnja istraživanja riječkoga “nepresušnog vrela” .

Rijeka i njezina šira regija po mnogo čemu su posebni. Ovo je područje kroz povijest bilo pod skutima mnogih gospodara i društveno-političkih režima te u sastavu značajnog broja država. U jednome razdoblju svoje burne prošlosti, kad su napetosti u XX. stoljeću bile tolike da su prijetile izbijanjem šireg sukoba, utemeljena je i međunarodno priznata Slobodna Država Rijeka čije je postojanje, odnosno nepostojanje, još uvijek nedovoljno rasvjetljeno.

Rijeku su voljeli mnogi kao što je i danas vole. Neki toliko da su je željeli samo za sebe i za svoje, ma šta to značilo. Ali, Rijeka je kao i Rječina, koja joj je mogla nadjenuti ime – neukrotiva. Poput hitre krške vode, Rijeka ne podnosi ograničenosti koje joj pružaju njezine stjenovite obale. Kao divlje nabujala Rečina, Ričina ili Fiumara što hita u srcu grada nakon obilnih kiša i topljenja snijega s obronaka Gorskog kotara, tako se i Rijeka, a pritom mislim na naselje s obje strane njezinih obala, znala izliti iz svoga korita. I premda se ponekad u doba suše može pregaziti – nikada nije presahla.

Podijeljen, ali i ujedinjen vodom te riječice, dugačke svega 17 kilometara od njezinoga izvora do Delte, grad je prerastao zemljopisne okvire preplavši svojim utjecajem i značenjem znatno širi prostor nego što ga fizički zauzima na obalama Jadranskoga mora tamo gdje se ono najdublje zavuklo u kopno.

Oko grada i njegove rijeke, koja je stoljećima bila i razdjelnica država, nacija, vjera i ideologija, zametnule su se mnoge priče, ali još je više njih ostalo neispričano. O gradu i njegovoj okolici, o ljudima i događajima, pokušat ćemo bez nacionalnih, ideoloških i drugih predrasuda širiti saznanja i tkati zanimljive priče. Nastojat ćemo pronicati u tajnu Rijeke, koja je i nakon tolikih stoljeća voljenja, svojatanja, zauzimanja, rušenja i građenja, odlazaka i dolazaka, iseljavanja i naseljavanja, ostala – nepresušno vrelo.