DEVIN (DUINO) – AKVILEJA (AQUILEA)

Otkrivamo povijest Rijeke na području Julijske krajine:

Rijeka – Devin – Monfalcone – Akvileja

NAZOVITE: 095/ 391 46 70

duino_devinDevin/ Duino: Grad na litici

Polazak iz Rijeke u jutarnjim satima preko Pasjaka – Kozine za Devin (Duino). U Devinu (Duino), kaštelu pokraj Trsta, stolovali su Devinski grofovi, gospodari Rijeke i okolice (1139. do 1399.). Na litici su vidljivi ostaci starog kaštela odakle su Devinci upravljali današnjom Rijekom, Kastvom, Mošćenicama, Klanom… Istaknuti članovi te obitelji sahranjeni su u crkvi sv. Jeronima u riječkom Starom gradu.

U Devinu je 1945. godine potpisan sporazum i razgraničenju (Morganova linija), a ondje je bilo i sjedište Slobodnog Teritorija Trsta (1947.- 1954.). Nakon posjete dvorcu Duino (ulaznice 6,00 € po osobi – dvorac i bunkeri – grupe preko 25 osoba) nastavak za Monfalcone. Neposredno iza Drugoga svj. rata (1946.-1948.) iz ovdašnjeg brodogradilišta je oko 2.500 radnika došlo u Rijeku tijekom tzv. “kontraeksodusa“. Mnogi od njih su tijekom Informbiroa završili na Golom otoku. Prolazak uz tršćansku zračnu luku Ronchi dei Legionari. Dabriele D’Annunzio je poveo iz Ronchia dragovoljce, koji su 12. rujna 1919. godine prevratom preuzeli vlast u Rijeci. Događaj je u povijesti poznat kao “La Marcia di Ronchi” i imao je dalekosežne posljedice za naš grad.

Akvileja (Aquileia) je bila značajno rimsko središte. Cesta iz Aquileie doticala je rimsku Trsaticu, Ad Tures (Crikvenicu) Seniu (Senj) te je nastavljala za Sisciu (Sisak), odnosno Salonu (Solin).

aquilea_bazilikaAkvilejska bazilika

Usponom kršćanstva, akvilejski patrijarsi bili su, među ostalim, vladari i vlasnici naselja iz kojeg se razvila današnja Rijeka. U njihovo ime gradom na Rječini upravljali su Devinci, a od 1399. godine vladari iz obitelji Walsee (Favalići). Akvilejski patrijarhat bio je isprva nadređen pulskim biskupima m koji su imali crkvenu vlast u Gradu sv. Vida. Patrijarsi su izgubili svjetovnu vlast 1420. nakon poraza od Venecije, ali su zadržali duhovno vodstvo. Patrijarhat je ukinut 1751. godine. Akvileja je bila jedan od najvećih i najbogatijih rimskih gradova. Iskapanja su otkrila jednu ulicu i sjeverozapadni kut gradskih zidina, dok Državni arheološki muzej sadrži više od 20.000 natpisa, skulptura i drugih starina (staklenih posuda, rimskog novca i dr.) iz Akvileje. Većina rimskih ostataka još leži neotkrivena pod livadama Akvileje, gdje se nalazi – najveći netaknuti rimski grad!

Patrijarhalna bazilika je veličanstvena građevina s podnim mozaikom, a igrala je ključnu ulogu u pokrštavanju velikog dijela središnje Europe u ranom srednjem vijeku. Zbog toga su arheološke iskopine i patrijarhalna bazilika upisani na UNESCO listu svjetske baštine.

Cijena po osobi: 145,00 kn (ukoliko je najmanje 30 izletnika u autobusu)

Uključeno:

  • Prijevoz kvalitetnim autobusom 31+1 sj. / 34+1 sj. prema programu,
  • Pratitelj putovanja
  • Osiguranje od nezgode
  • Organizacija puta

 Ulaznice nisu uključene u cijenu – iznosi navedeni!