PUTUJEMO S FLUMINENSIOM

vittoriale_ulaz

Tragom riječke povijesti:

VITTORIALE DEGLI ITALIANI

DVA DANA!

(VERONA – SOAVE – NEGRAR – VITTORIALE – SALÓ)

CIJENA: 845,00 kn

goran_slika_vizitkaGoran Moravček

NAZOVITE: 095/ 391 46 70

PRATITE ME NA FACEBOOKU!

Krećemo na put tragovima riječke, ali istovremeno i svjetske povijesti. Cilj našeg putovanja je Vittoriale degli italiani (Gardone Riviera), boravište Gabriela D’Annunzia, nakon što se povukao iz Rijeke (Fiume). Organizator putovnja je ANABAR, turistička agencija iz Rijeke, a pratitelj putovanja je Goran Moravček, povjesničar kulturno-povijesne baštine i licencirani turistički vodič.

Gabriele D’Annunzio (1863.-1938.) mitska je osoba u talijanskoj književnosti i povijesti. Osvojio je Rijeku (Fiume) prevratom 12. rujna 1919. godine i zadržao vlast do siječnja 1921. Kao talijanski nacionalni heroj, nesuđenu Duce, povlači se na jezero Garda gdje je još za njegova života počelo uređivanje Vittoriale degli italiani. D’Annunzio je ondje živio do svoje smrti 1938. godine, a sahranjen je u mauzoleju. Tragovi Rijeke (Fiume) jasno su naznačeni na cijelom prostoru “političkog Gardalanda”.

O ulozi Gabriela D’Annunzia u povijesti Rijeke pisao sam u knjigama “Rijeka, prešućena povijest” (prevedena na talijanski!) i “Rijeka, između mita i povijesti”. Pročitajte moj članak o D’Annunzijevom pohodu na Rijeku u Sušačkoj reviji.

SAZNAJTE VIŠE O PROGRAMU PUTOVANJA


SVJEDOČANSTVA O RIJECI I OKOLICI TRAŽIMO

U ZAVIČAJU J. V. VALVASORA

(LJUBLJANA – BOGENŠPERK – TROJANE)

CIJENA: 155,00 kn

NAZOVITE: 095/ 391 46 70

Rijeka 1689. godine
Valvasor: Obojan prikaz Rijeke iz 1689. godine objavljen u djelu “Slava vojvodine Kranjske”

Janez Vajkard Valvasor / Johan Weichard Valvasor (Ljubljana, 1641. – Krško 1693.), slovenski zemljopisac i povjesničar, ostavio je zanimljiva svjedočanstva o našim krajevima, među ostalim o Rijeci, Kastvu, Opatiji, Voloskom, Lovranu, Mošćenicama, Klani… Saznajte kako je izgledala Rijeka u očima Valvasora u drugoj polovici 17. stoljeća.

Valvasorovo djelo “Slava Vojvodine Kranjske” (Die Ehre dess Hertzogthums Crain, Nürnberg, 1689.) izdržalo je kušnju vremena te je bilo i ostalo neiscrpan izvor podataka bezbrojnim čitateljima i mnogim znanstvenicima.

SAZNAJTE VIŠE O IZLETU


OTKRIVAMO POVIJEST RIJEKE NA PODRUČJU JULIJSKE KRAJINE:

DUINO (DEVIN) – MONFALCONE – AQUILEA

CIJENA: 145,00 kn

NAZOVITE: 095/ 391 46 70

aquilea_rimska2Aquilea

Akvileja (Aquileia) je bila značajno rimsko središte. Cesta iz Aquileie doticala je rimsku Trsaticu, Ad Tures (Crikvenicu) Seniu (Senj) te je nastavljala za Sisciu (Sisak), odnosno Salonu (Solin). Usponom kršćanstva, akvilejski patrijarsi bili su, među ostalim, vladari i vlasnici naselja iz kojeg se razvila današnja Rijeka. U njihovo ime gradom na Rječini upravljali su Devinci, a od 1399. godine vladari iz obitelji Walsee (Favalići). Akvilejski patrijarhat bio je isprva nadređen pulskim biskupima, koji su imali crkvenu vlast u Gradu sv. Vida.

duino_devin_stari_kastel_manja_slikaDuino: ruševine starog devinskog kaštela

SAZNAJTE VIŠE O IZLETU