Sv. Josip zaštitnik Lijepe Naše

Sveti Josip, 19. ožujka 2013.

Praputnjak
Praputnjak, nekoć naselje Sveti Josip, nastalo uz Karolinsku cestu

Spomendan je sv. Josipa. Iako evanđelja nisu zabilježila ni jednu riječ koju bi izgovorio sv. Josip, čiji blagdan obilježavamo 19. ožujka, ovaj je svetac omiljen na našim prostorima. Njegovo ime nadahnjuje roditelje te matice krštenih bilježe i ženske i muške Josipe. Ime je hebrejskoga podrijetla u značenju “neka Bog pridoda”, a te je riječi prema Biblijskom zapisu izgovorila Rahela, žena praoca Jakova, kad je nakon godina neplodnosti rodila sina – Josipa Egipatskog.

Štovanje sv. Josipa započelo je sredinom IX. stoljeća, a papa Siksto IV. (1414. –1484), po kome je nazvana Sikstinska kapela u kojoj se obavlja izbor poglavara Katoličke Crkve, uveo je blagdan sv. Josipa obveznim.

Na zasjedanju u Splitu 1972. godine biskupi su zaključili kako je odluka Hrvatskog sabora iz 1687. godine prema kojoj je sv. Josip zaštitnik Hrvatskog kraljevstva i dalje na snazi, jer Sabor nije imao u vidu apstraktno Hrvatsko kraljevstvo, nego hrvatski narod. Potvrđen je takav stav i u Šibeniku u studenome 2008. godine kad su hrvatski biskupi proglasili sv. Josipa glavnim zaštitnikom Lijepe Naše. Crkva ima i poseban spomendan na sv. Josipa Radnika, koji se obilježava 1. svibnja. Nacionalno svetište sv. Josipa je u Karlovcu na Dubovcu.

Sv. Josipu posvećene su crkve, kapele i mnogi oltari. U Rijeci je podignuta crkva sv. Josipa, sjedište istoimene župe, jednako kao i u Praputnjaku gdje je 1867. zalaganjem župnika Vinka Štiglića podignuta sadašnja župna crkva, dok se u Brešcima i Starim Lazima nalaze kapele u čast Isusova skrbnika.

Crkvu sv. Josipa na Podmurvicama u Rijeci projektirao je arhitekt Eduardo Stipanovich (Eduard Stipanović), rodom iz Maloga Lošinja, a posvećena je 30. listopada 1931. godine.