PREMINUO JOSIP MANJGOTIĆ

2. travnja 2013.

Josip Manjgotić
Josip Manjgotić na svečanosti povodom dana župe Cernik 2009. godine

U Grobniku je danas sahranjen mons. Josip Manjgotić – Pepić, koji je bio više od tri desetljeća sušački plovan. Preminuo je na Uskrs, 31. ožujka, u Svećeničkom domu u Rijeci.Josip Manjgotić je rođen 2. rujna 1940. godine u Gradu Grobniku. Za svećenika je zaređen 1964. Doktorirao je 1971. u Rimu na Papinskom sveučilištu Gregoriana. Osim svećeničke službe, bio je profesor na Riječkoj bogosloviji gdje je predavao Kanonsko pravo.

Župnikom u Bakru bio je od 1970. do kraja 1976. godine, potom je godinu dana upravljao župom sv. Ane u Voloskom, a koncem 1977. postaje plovan sušačke župe sv. Ćirila i Metoda. Umirovljen je 2010. godine.

Mons. Manjotić je kroz dugi niz godina promicao istinu o tragičnoj smrti sušačkog župnika Martina Bubnja, prvaka Katoličkog pokreta na Sušaku između dva svjetska rata. Vlč. Bubanj ubijen je 27. travnja 1945. godine i bačen s ostalim nevinim žrtvama u jamu Bezdan kod Kostrene. O Katoličkom pokretu na Sušaku i tragičnoj, Martinu Bubnju te ulozi mons. Josipa Manjgotića u promicanju istine pisao sam u Sušačkoj reviji u članku Antipodi pod kolarinom.