LJUBLJANA – BOGENŠPERK – TROJANE

U ZAVIČAJU J. V. VALVASORA

(LJUBLJANA – BOGENŠPERK – TROJANE)

NAZOVITE: 095/ 391 46 70

CIJENA: 155,00 kn

Putujmo s Fluminensiom!

Tragom riječke povijesti do Ljubljane i Bogenšperka organizira Turistička agencija A.N.A.B.A.R. iz Rijeke. Pratitelj putovanja je Goran Moravček, povjesničar kulturno-povijesne baštine i licencirani turistički vodič. (KLIKNI I POGLEDAJ KARTU)

Ljubljana – Vidjet ćemo Valvasorovu rodnu kuću uz rijeku Ljubljanicu te proširiti svoja saznanja o povijesnim slovensko-riječkim vezama.

Bogenšperk – Iz Ljubljane odlazimo u Bogenšperk, utvrđeni grad pokraj Litije. Ondje je Valvasor osnovao knjižnicu sa znamenitom grafičkom zbirkom (oko 1000 svezaka i blizu 8000 grafika) te svojevrstan muzej raznovrsnih instrumenata, antikvarnih rijetkosti i numizmatičkih zbirki, a 1678. i prvu bakrorezačku radionicu sa tiskarom u Sloveniji. Nakon niza umjetničkih, kartografskih i putopisnih djela tiskanih u Bogenšperku, krenuo je (1680.) u projekt objavljivanja povijesti i mjestopisa Koruške, Kranjske i susjednih zemalja. (POGLEDAJ ALBUM)

 

Financirajući rad na svome velikom djelu  zapao je u novčane nevolje te je 1690. prodao svoju bogatu knjižnicu zagrebačkom biskupu Aleksandru Ignaciju Mikuliću (biskup od 1688. do 1694.). Bibliotheca Valvasoriana od tada se čuva u knjižnici Zagrebačke nadbiskupije, Metropolitani, danas u sastavu Hrvatskog državnog arhiva. Potkraj života, Valvasor je 1692. godine morao prodati i svoju kuću u Ljubljani te se preselio u Krško, gdje je i preminuo 19. rujna 1693. godine.

BogenšperkNakon razgleda Grada Bogenšperka okrijepit ćemo se u nedalekim Trojanama, povijesno važnoj cestovnoj postaji, koja se nalazi na prijevoju 563 metara n/v. U doba rimskog cara Augusta u Trojanama (Statio Atrantina, Atrans) je bila granica između Italije i provincije Norik. Kroz Atrans je prolazila rimska cesta Aquilea – Emona (Ljubljana) – Celeia (Celje). Valvasor spominje arheološke nalaze iz Atransa. Pod geslom našeg putovanja “Malo povijesti, malo pojesti” kušat ćemo u Trojanama nadaleko čuvene krafne.

trojane_krafne

Cijena po osobi:

  • 155,00 kn (ukoliko se za izlet prijavi najmanje 30 osoba)

Uključeno:

  • Prijevoz kvalitetnim autobusom 31+1 sj. do 35+1 sj. prema programu
  • Pratitelj putovanja
  • Osiguranje od nezgode
  • Organizacija puta

Doplate:

  • Ulaznice za Ljubljanski grad su 8,40 € po osobi za grupe preko 15 osoba s uključenom uspinjačom
  • Ulaznice za Bogenšperk 4,50 € po osobi