Sahranjen graditelj vežičke crkve

20. ožujka 2013.

SAHRANJEN GRADITELJ VEŽIČKE CRKVE 

 

Crkva sv. Terezije
Crkvu sv. Terezije od djeteta Isusa na Donjoj Vežici gradio je tijekom talijanske okupacije Sušaka vlč. Adam Muchtin

U župnoj crkvi na Donjoj Vežici položeni su posmrtni ostaci mons. Adama Muchtina, prvog župnika i graditelja crkve sv. Terezije od djeteta Isusa.

Crkva na Podvežici građena tijekom rata, od 1940. do 1942. godine. Sušak je tada bio formalno u sastavu jugoslavenske kraljevine, a stvarno pod okupacijom talijanske vojske.

U takvim je okolnostima Adam Muchtin (Velike Rovne, 4. prosinca 1908. – Trsat, 21. kolovoza 1994.), jedan od prvaka Katoličkog pokreta na Sušaku, Slovak po narodnosti, podigao novu crkvu. Bila je građena prema Muchtinovoj zamisli, a često je on bio i jedini radnik na gradilištu jer ju je podizao vlastitim rukama.

Nacrte je izradio zagrebački arhitekt i urbanist Velimir Jamnicky u sklopu generalnog plana Sušaka. Suradnici su mu bili Zdenko Kolacio i Leo Babić, a ovaj potonji je potpisao završni projekt crkve i obavljao nadzor kod gradnje.

Muchtin je unutrašnjost ukrasio svojim slikama. Također je umjetnički opremio više crkava u Riječkoj nadbiskupiji.

Prvi prilog za gradnju dala je župnikova obitelj, a župnikova majka Veronika Muchtin  prodala je polovicu njihove obiteljske kuće na Trsatu kako bi kupila orgulje za novu crkvu.