Riječki spomen na stradanje Titanica

14. travnja 2013.

Spasilački prsluk s Titanica čuva se u Rijeci
Spasilački prsluk s Titanica čuva se u Rijeci

Titanic, britanski prekooceanski putnički brod, udario je na svome prvome putovanju u ledenu santu usred noći u hladnim vodama sjevernog Atlantika na današnji dan, 14. travnja 1912.

U toj pomorskoj nesreći poginulo je više od 1.500 ljudi.

Popis putnika s Titanica čuva se u riječkom Državnom arhivu, a spasilački prsluk s broda, jedini sačuvani primjerak na europskom tlu, nalazi se u Rijeci u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja (Guvernerova palača).

Josip Car, tada osamnaestogodišnji konobar na Carpathiji, broda koji je prvi prikučio u pomoć Titanicu, sačuvao je spasilački prsluk i donio ga u domovinu. Tridesetih godina prošlog stoljeća darovao ga je tadašnjem Gradskom muzeju Sušak. Prsluk je restauriran 2004. godine.

Brod Carpathia plovio je na liniji New York-Rijeka. Krenuo je iz Amerike prema Rijeci 11. travnja 1912. U noći 14./15. travnja stigao je SOS-poziv s Titanica, koji je obilježio i živote posade Carpathije. Među njenih 306 članova nalazilo se i 76 hrvatskih pomoraca.

Među spašenim putnicima Titanica bilo je i troje Hrvata: Mara Osman-Banski iz Vagovine kod Čazme, Ivan Jalševac iz Topolovca kod Siska i Nikola Lulić iz Konjskog Brda, Perušić. Nažalost, poginulo je 27 hrvatskih iseljenika.

Prošle godine održana je u Guvernerovoj palači zanimljiva izložba Titanic-Carpathia, a nedavno je iznesena zamisao o podizanju spomenika u Rijeci brodu spasitelju i njegovim članovima posade. (Goran Moravček)

Pogledaj video: Brod Carpathija

[embedplusvideo height=”548″ width=”695″ standard=”http://www.youtube.com/v/YQw5RglP5KA?fs=1″ vars=”ytid=YQw5RglP5KA&width=695&height=548&start=&stop=&rs=w&hd=0&autoplay=0&react=1&chapters=&notes=” id=”ep2086″ /]