Fotografija u genima Pere Lovrovića

20. travnja 2013.

Pero Lovrović izložba: Ono što volim...
Pero Lovrović izložba: Ono što volim…

Pero Lovrović priredio je izložbu fotografija nazvanu “Ono što volim” u Galeriji Pjer u Praputnjaku. Otvorenje je u subotu, 20. travnja, u 18 sati.

Stoga što imam čast otvoriti izložbu, mogao sam vidjeti unaprijed odabrane fotografske motive. Iskreno, ostao sam iznenađen, jer Peru Lovrovića znam odavno, kao foto-kroničara, a njegove “lirske” slike nisam imao prilike vidjeti.

Unazad više od tri desetljeća gotovo da nije bilo događaja u Rijeci koji Pero nije snimio. Njegov je slučaj zanimljiv stoga što je radio dva posla – jedan jer je bio zaposlen, a drugi jer ga je volio. Bio je recepcionar na plaći u Hotelu Bonavia, ali, istovremeno fotoreporter, honorarac, u Večernjaku i drugim Vjesnikovim izdanjima. Osobno, vidio sam ga nebrojeno puta s fotoaparatom u ruci, a nijednom kao recepcionara u Bonaviji. Hvatamo, vjerojatno, kao ljudi valne dužine koje nam odgovaraju.

Pero je, kaže mi, otkrio tzv. lijepu fotografiju otkako je u mirovini. Fotke su različitije od onih žurnalističkih koje je snimao nekoliko desetljeća. Spomenuo mi je kako namjerava u Galeriji Pjer u Praputnjaku prirediti izložbu fotografija iz novinskih crnih kronika. Za njega je “crna” kraljica novinarstva. To kaže čovjek, izgledom gorostas, ali meke duše. Usto – nježno pjeva.

Galeriju Pjer, u obiteljskoj kući u Praputnjaku uredio je Pero Lovrović svojim rukama. Ima li bolje pozivnice od svega navedenog?

Dakle, subota, 20. travnja 2013. u 18 sati u Galeriji Pjer u Praputnjaku (Ogradica), odmah kraj crkve, otvara se izložba fotografija Pere Lovrovića pod nazivom “Ono što volim”. (Goran Moravček)